Toen mijn vriendin in Portugal op vakantie kwam naar Nederland verbaasde zij zich in de supermarkt over het grote aantal bewerkte, voorverpakte en kant-en-klare voedingsmiddelen: kipfiletjes in plastic bakjes, voorgesneden groenten, voorgebakken aardappelen enzovoorts. Natuurlijk niet helemaal onbekend in Portugal, maar toch koopt men daar de etenswaren vaak nog in meer herkenbare vorm. Een stapje verder gaat men in landen als Tunesië, waar de hoofden van koeien, geiten of schapen buiten worden opgehangen om te laten zien welk soort vlees er die dag is en of het vers is.

Hoewel dat wat mij betreft wat erg ver gaat, slaan wij in de Westerse landen misschien wel wat door naar de andere kant. Daarom vond ik de mini-tentoonstelling in de Amsterdamse Hortus Botanicus laatst zo leuk: een rekje met planten die niet in een gewone plantenpot stonden, maar in een verpakking van een levensmiddel waar het plantje voor gebruikt wordt.

Dus onder andere een paprikaplant in een zak paprikachips, een aardbeienplant in een bak aardbeienkwark, een maisplant in een zak tortillachips, een wortel in een zak wortelsoep en een tomatenplant in een blik tomatenblokjes. Leuk voor kinderen die niet weten dat je soep kunt maken van groenten en dat aloë vera een plant is en geen handcrème.