De Zweedse keuken is niet wereldwijd bekend zoals de Italiaanse of Chinese. Toch hebben de Zweden wel interessante recepten te bieden, zoals natuurlijk de Zweedse balletjes (köttbullar) met cranberrycompote. Wie wel eens bij IKEA komt, kent ze vast, evenals de worstebroodjes met de speciale, heerlijk zoete, Zweedse mosterd.

Minder bekend is het gerecht pytt i panna, maar als het aan Jamie Oliver ligt, gaan we dat ook allemaal zelf maken thuis – hij heeft een recept er van opgenomen in zijn boek  ‘Jamies reizen’.

Pytt i panna betekent letterlijk ‘stukjes in de pan’ en daarmee heb je de essentie van het gerecht meteen te pakken. Alle ingrediënten worden in kleine blokjes gesneden en daarna in één pan gebakken. Oorspronkelijk maakte men dit gerecht in Zweden van de restjes van de afgelopen week, waardoor het gerecht soms ook ‘hänt i veckan – gebeurd deze week’ wordt genoemd. Tegenwoordig is het gewoon een schotel die met verse producten gemaakt wordt.

Traditioneel bestaat pytt i panna uit aardappelblokjes, ham of stukjes worst en uien. Daarbij gekookte bieten en een ei, of helemaal rauw er doorheen geschept of als spiegelei er boven op. De versie hier op de foto at ik op een zonnig terras in Vilhelmina, helemaal in Zweeds Lapland.

Niet moeilijk te maken, wel lekker. Probeer het zelf eens!