Elk land en veel streken hebben een typisch kenmerk, waar het gebied mee geïdentificeerd wordt.  Een bepaald gerecht, product, een traditie of een symbool.  Denk aan het Zweedse paardje, het Portugese haantje,  Arnhemse meisjes of de Eiffeltoren uit Parijs. Maar in Catalonië hebben ze wel een heel apart symbool: de kakker (el caganer). En dan in de letterlijke betekenis van het woord, namelijk een beeldje van een mannetje dat op zijn hurken zit te poepen.

poeperds

Het is niet bedoeld als grap, maar wordt juist als heel waardevol beschouwd. Een ‘caganer’ wordt vaak geplaatst in de kerststal en heeft onder meer de betekenis van het ‘terug geven aan de aarde’. Je kunt de poeperds in allerlei varianten kopen, soms zelfs met de beeltenis van een bekend persoon.  Zo werd er met het bezoek van Barack Obama aan Barcelona natuurlijk een caganer van hem gemaakt. Uit respect.