In Marokko kun je prachtige tassen, jassen en andere dingen kopen van leer. Dat leer wordt in het land zelf gelooid en geverfd en dat gebeurt onder niet zulke prettige omstandigheden. Ik bezocht ooit een leerlooijerij in Fez, waarbij je vanaf een hoog gebouw de diepte in kon kijken, waar arbeiders bezig waren de huiden te bewerken. De baden zijn gevuld met vloeistoffen die vaak giftig zijn, het is er warm en het stinkt.

40 verfbaden

En dan heb ik het nog niet over het feit dat de mannen met de zware huiden over de smalle randen van de bakken moeten lopen en moeten bukken om de huiden er in en uit te halen. Beschermende kleding hadden ze niet aan. Geen prettig gezicht dus, hoewel het voor het fotografen-oog wel een boeiend schouwspel is: mooie kleuren, patronen en een kijkje in een heel andere wereld. 

53 man
De foto’s zijn een aantal jaren geleden gemaakt, dus hopelijk zijn de omstandigheden inmiddels wat beter geworden voor de mannen. Kijk
hier voor meer foto’s. 

44 sjouwen