Het is altijd een beetje moeilijk: ik eet op zijn tijd graag een visje of een stukje vlees, maar ik haat het dierenleed dat hier vaak achter zit. Op de één of andere manier kan ik mijn gevoel op een vismarkt meestal aardig opzij zetten (al ligt het daar natuurlijk wel helemaal vol met dode dieren, maar ja, vissen zijn niet zo aaibaar hè),  maar de aanblik van de tonijnen op de markten van Sicilië was wel degelijk aangrijpend.

43 tonijn

Enorm zijn ze, bloederig en met grote ogen, die je verwijtend aan lijken te kijken. Op het moment dat ik daar was, wist ik nog niet hoe ze gevangen worden, maar dat blijkt er niet zachtzinnig aan toe te gaan. Op de ouderwetse manier, met netten en harpoenen.  ‘Mattanza’ heet het.

Maar ook zonder die wetenschap maakte het zien van deze dieren indruk.

44 tonijn