Op mijn twaalfde ben ik al gaan fotograferen, met een heel eenvoudige camera die maar heel even bestaan heeft: een disk-camera. Daar deed je geen rolletje in, maar een schijfje (disk) met vijftien opnamen. Belabberde kwaliteit, maar goed om te oefenen. Vanaf mijn zeventiende fotografeer ik met een spiegelreflex, eerst analoog en later digitaal. Terugkijkend over de jaren heen, werd het aantal foto’s dat ik per reis maakte langzaam groter en de kwaliteit beter. Vandaag kijk ik even terug naar de laatste vijf reizen die ik maakte en kies de steeds de foto die die reis voor mij het beste weergeeft – wat niet meevalt trouwens.

Dieren in Zuid-Afrika

Mijn meest recente reis was Zuid-Afrika. Ik heb de mooiste herinneringen aan het eerste deel van de reis, waar we veel natuur zagen en verwend werden in prachtige lodges. Het ultieme Afrika-gevoel. Als kattenliefhebber was ik natuurlijk vooral onder de indruk van de leeuwen en cheetahs, dus ik kies voor deze foto van een gezusterlijke cheetah-kus.

522-kusje

Oude gewoontes in Roemenië

Daarvoor reisde ik af naar Roemenië. Het was de tweede keer dat ik er was en er zat tien jaar tussen beide reizen. Het land is moderner geworden, maar in veel opzichten ook helemaal niet. Naast auto’s is paard en wagen voor veel mensen nog een gewoon vervoermiddel. Daarom deze foto.

511-paardenwagen

Koude wind op IJsland

Begin 2016 maakte ik een winters avontuur naar IJsland. Het was er koud, niet eens zozeer vanwege de temperaturen, maar vanwege de ijzige, harde wind. Daarom een foto waar goed zichtbaar is hoe de wind over de bevroren weg waait.

292-weg

Religie in Armenië en Georgië

Eind 2015 reisde ik rond door Armenië en Georgië. Twee buurlanden die meer van elkaar verschillen dan je zou denken, maar wel een belangrijke overeenkomst hebben. In beide landen is religie nog heel belangrijk en zijn mensen er actief mee bezig. Daarom deze foto van een Armeense die een kaarsje opsteekt. Dit hebben we veel gezien tijdens onze reis.

128-kaarsje

Landschappen in Andalusië

Ten slotte de vijfde reis: Andalusië, in het voorjaar van 2015. Ik was pas nog in de regio geweest, in de herfst van het jaar ervoor, maar koos voor deze reis omdat de route veelzijdiger was. Naast de beroemde stedendriehoek bezochten we ook een aantal mooie natuurgebieden. Eén van de opvallendste was Rio Tinto, een gebied waar ijzer gewonnen wordt, wat duidelijk zichtbaar is in het landschap.

28-landschap