Zoals iedereen wel weet, woont de kerstman in Lapland. Wat niet iedereen weet, is dat je hem het hele jaar door in levende lijve kunt ontmoeten in het Finse Rovaniemi, boven op de poolcirkel – of ‘napapiiri’ in het Fins. Ik ben zelfs twee keer op audiëntie geweest, een keer in de winter, toen alles stijf bevroren was en onder meters sneeuw bedolven lag en een aantal jaar later in de zomer. De eerste keer heb ik helaas niet meer dan een glimp kunnen opvangen vanwege de enorme rijen, die voetje voor voetje langs vadertje kerst schuifelden, maar in de zomer was het rustig. De kerstman zat toen zelfs om een praatje verlegen en heeft mij en een reisgenote eens flink uitgehoord over onze Nederlandse Sinterklaas. De foto’s hieronder laten zien hoe de woonplaats van de kerstman er in de winter uit ziet – wat een mega-ijspegels!