Op 1 augustus 2008 was er in heel Europa een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Bij een zonsverduistering komt de maan tussen de zon en de aarde in te staan, waardoor de zon als het ware voor ons oog afgedekt wordt. Meestal gebeurt dit niet helemaal, zoals ook in 2008.

In Nederland werd deze keer tussen de 20 en 30 procent van de diameter van de zon bedekt, wat er uit ziet als een taart met een flinke hap er uit. Ik was op dat moment in het hoge noorden, in het plaatsje Jokkmokk. Jokkmokk ligt in Zweeds Lapland (oftewel Sápmi, zoals de mensen zelf dat liever noemen), vlakbij de poolcirkel.

Het was helder weer, maar niet onbewolkt, wat maakte dat de zonsverduistering niet voortdurend te zien was. Misschien ook maar goed ook, want doordat we geen speciale brilletjes hadden, konden we niet rechtstreeks kijken, laat staan een foto maken. Deze foto heb ik uiteindelijk op de gok gemaakt: tijdens een bewolkt moment heb ik de camera gericht en scherpgesteld, daarna heb ik weggekeken en een paar keer geklikt. Het resultaat is wat mij betreft heel mysterieus…