Reizen is leuk, maar is soms heel lastig voor mensen zoals ik, die vaak naar het toilet moeten. Toiletbezoek in het buitenland kan een heel onaangename ervaring zijn. Zo herinner ik mij het toilet waar je naar toe kon na een bezoek aan het graf van Nefertari in Egypte: dat was duidelijk al in geen járen meer schoongemaakt en zag er zo vreselijk uit dat ik het gewoon nog een paar uur opgehouden heb. Andere memorabele toiletervaringen waren het sta-toilet op een wiebelende boot in Kreta (zie maar eens overeind te blijven!), oog in oog met een geit in de bosjes ook op Kreta en tussen de krioelende mestkevers op een strandje in Egypte.

Hilarisch was een toiletbezoek in het Belgische Spa: in tegenstelling tot de eerder genoemde toiletten was het superchique en schoon, maar het bleek een groot raadsel hoe je het toilet moest doortrekken. Ik heb de muurtegels bevoeld, de wc bril bewogen, op de vloer gestampt, de deur open en dicht gedaan … niets hielp. Ik vrees dat de wc iets minder chique was toen wij daar geweest waren. Ik vraag me nog steeds af of het misschien een verborgen-camera grap was?

Gelukkig zijn sommige toiletbezoeken ook juist een heel positieve ervaring: even weg uit de drukte, een oase van rust en reinheid. Zo was daar het (wel heel dure) toilet in Harrod’s waar je je kon uitleven met een scala aan handcrèmes, parfums en andere lekkere spulletjes. Maar ook de weg naar het toilet toe kan indrukwekkend zijn, zoals in dit hotel in Malta.

02 lobby

 

Mijn reisgenote moest ongeveer even vaak naar het toilet als ik, dus na een tijdje rondlopen in Sliema, was de nood hoog. De lobby van dit sjieke hotel beloofde een vergelijkbaar toilet, dus dat leek ons wel wat. Met een stalen gezicht liepen wij als waren wij hotelgasten over deze glimmend gepoetste vloer. Wat een ambiance!

En wat een opluchting…