Zestien jaar geleden maakte ik met een vriendin een rondreis door IJsland. Een eerste kennismaking met een land dat grote indruk maakte, een land waar je moeder Aarde in levende lijve ontmoet!  Sindsdien, als iemand me vraagt wat nu het mooiste land ter wereld is, zeg ik altijd: IJsland. Maar na zestien jaar werd het wel tijd om eens te kijken of ik dat nog steeds vind, dus besloot ik een tweede bezoek te plannen, in de winter deze keer. En ja, ik kan het al vast verklappen: IJsland is écht het mooiste land ter wereld.

Mijn reis begint op vrijdag vijf februari 2016. Een middagvlucht, dus lekker ontspannen met de trein naar Schiphol. Aangekomen bij de incheckbalie staat daar de reisleidster al, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Goede eerste zet van Kras, waarmee ik voor het eerst reis.  Na een vlucht zonder vertraging – helaas op een stoel in het midden, maar gelukkig wel naast een gezellige meneer – snel de koffer halen en de groep opzoeken. Bij aankomst op het vliegveld zoals gebruikelijk een welkomstgroet aan de toeristen: ‘welcome to Iceland’. Maar in het IJslands staat er ‘welkom thuis’! Dat zegt genoeg, toch?

20 gezelschap

Alles verloopt verder vlot en op weg naar de bus kunnen we de temperatuur al even voelen. Valt mee, heb het in Lapland wel erger mee gemaakt!

31 lagoon

De reis gaat direct van start met een bezoek aan de beroemde Blue Lagoon, op een half uurtje rijden van het vliegveld. Tijdens de vorige reis hadden we deze attractie overgeslagen, dus ook iets nieuws voor mij. In de bus krijgen we instructies, alles klinkt alsof het heel goed geregeld is. Zelf zwem ik niet, dus als enige van de groep ga ik niet in de rij voor de armbandjes waarmee je drankjes kunt halen bij de bar in de lagune. Ik vermaak me een tijdje met het bekijken van de badgasten. Traag lopend door het water, soms met maskers van witte klei op het gezicht, doemen gestaltes als spoken op uit de mistige stoomwolken, die continu voorbij vliegen. Naarmate het donkerder wordt, wordt de sfeer steeds geheimzinniger en sprookjesachtiger. Tussen het kijken door ontvlucht ik de kou (ja, toch wel…) door in het restaurant plaats te nemen met een broodje en een smoothie van skyr – IJslandser kan toch niet!

24 skyr

Ook in het restaurant is het uitzicht door de hoge ramen de moeite waard. Dan verzamelt de groep zich weer op het afgesproken tijdstip en rijden we snel naar hotel Klettur. De naam verwijst naar de rots waar het hotel overheen gebouwd is: de rots is niet beschadigd, want dan zouden de elfjes boos worden…

Na inchecken en de laatste instructies voor de volgende dag neem ik nog een sandwich mee uit de lobby en installeer ik me in mijn kamer. Geen bijzonder hotel, wel schoon en van alle gemakken voorzien. Snel slapen om fit te zijn voor de eerste échte dag morgen. Ik ben weer terug op IJsland!