Vandaag staat er een rondrit over het schiereiland Snæfellsnes op het programma. De route is afhankelijk van de weersomstandigheden en ligt dus niet van te voren vast. We slaan proviand in bij een benzinepomp: hier zijn nauwelijks voorzieningen, die bovendien misschien niet open zijn in dit seizoen. Gewapend met een zak vol voorverpakte sandwiches, bananen, nootjes, chocomel en kaneelbolletjes stap ik de bus in. Ik ben er klaar voor!

210 landschap

Het wordt een tocht door een koude, witte en beeldschone wereld. Het ene na het andere prachtige landschap trekt aan ons voorbij. Regelmatig stappen we uit en trotseren we de kou en de gladheid voor een paar mooie foto’s. Naarmate de dag vordert wordt de wind steeds harder en ijziger, maar de zon houdt dapper vol. Ik zit vooraan in de bus en geniet de hele dag van de mooiste uitzichten. Tegenliggers zijn er nauwelijks, de enige levende wezens die we zien zijn de IJslandse paarden. Wat een prachtige dieren zijn dat met hun ruige vachten!

158 paarden

Halverwege de dag kunnen we toch nog even koffie drinken en naar het toilet in een hotel. Het hotel ligt prachtig aan een lavastrand, in de buurt van een eenzaam kerkje. Het kost wel even wat zweetdruppels om er te komen, de weg oversteken is een hele opgave met zulke dikke ijsplakken er op. Gelukkig krijg ik zowel heen als terug even een ondersteunende arm en kom ik uiteindelijk weer heelhuids terug in de bus.

Aan het eind van de dag bezoeken we de warmwaterbron Deildarthunguhver. Hier borrelt het kokende water op uit de aarde, wat in combinatie met de inmiddels stormachtige, ijskoude wind een bizar schouwspel van stoomwolken oplevert. Heet en koud – de hel op aarde, maar wat prachtig.

De terugreis gaat weer over zonovergoten ijswegen, waar de sneeuw in vlagen over heen blaast. Een bijzonder, bijna magisch effect. Gelukkig is er nauwelijks verkeer en hoef ik zelf niet te rijden…

292 weg