Reizen is grensverleggend, maar daar hoef je niet altijd ver voor weg te gaan. Ook ‘reizen’ in eigen land of zelfs je eigen stad kan leuk zijn. Zo bezocht ik afgelopen week de synagoge in Arnhem, mijn woonplaats.

Ik had een rondleiding geboekt via de Volksuniversiteit en dat leverde een boeiende middag op met veel achtergrondkennis over het gebouw, dat een Rijksmonument is, de geschiedenis en de gebruiken van het Jodendom.

10-overzicht

Helaas is de toekomst van het gebouw niet zeker. Er zijn nog maar drie Joodse gezinnen in Arnhem en ook niet alle gelovigen gaan wekelijks naar de synagoge. Om een dienst te kunnen houden moeten er minimaal tien mannen van dertien jaar of ouder – de bar mitswa leeftijd – aanwezig zijn, en dat aantal wordt dus moeilijk gehaald. Gelukkig is het gebouw nu nog wel in prima staat, alles is keurig onderhouden. De toekomst zal uitwijzen hoe het verder gaat.