1223-zakjes

In Kaapstad bezocht ik een heel bijzonder fabriekje, waar gebruikte theezakjes verwerkt worden tot allerlei mooie souvenirs. Met gebruikte theezakjes bedoel ik het theezakje zelf, niet het hoesje er om heen. De zakjes worden gedroogd, de gedroogde thee wordt er uit gehaald en het overgebleven zakjes wordt gestreken en dan verder verwerkt tot bijvoorbeeld gedecoreerde onderzetters, dienbladen of iets moois voor aan de muur.

1222-schoen

Het fabriekje is opgericht door een Engelse dame, die de armoede in de naastgelegen sloppenwijk niet kon aanzien. Al het personeel is afkomstig uit deze wijk. Je kunt helpen door iets te kopen in de webshop of door zelf je gebruikte theezakjes te bewaren en op te sturen. Haal dan wel eerst de thee er uit. Je leest hier hoe dat moet.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ik vond het een bijzondere ervaring om er rond te kijken. De winkel zag er prachtig uit en de mensen leken hun werk leuk te vinden. In elk geval waren de arbeidsomstandigheden goed. Ik heb zelf een koelkastmagneetje gekocht en ga binnenkort een stapeltje theezakjes opsturen. Gezien de hoeveelheid zakjes die ze gebruiken stelt het weinig voor, maar ach, alle beetjes helpen, niet waar?