Tijdens onze rondreis door Denemarken vertrokken we vroeg in de ochtend vanuit ons hotel richting Legoland. We waren nauwelijks op weg, toen we links naast de weg, ineens een groot hert in de berm zagen staan. Hij stond precies aan de bosrand, doodstil uitkijkend over de weg. Een indrukwekkend dier, met een groot gewei. En ineens zagen we dat hij niet alleen was: een meter of twee naast hem stond er nog één. In precies dezelfde houding, blik gericht op de weg. En nog één. En nog één. Vier grote mannen op een rij, allemaal hetzelfde, als waren het wachters. Om kippenvel van te krijgen.

Van de vier op een rij heb ik geen foto, we waren zo dichtbij dat ik ze nooit allevier tegelijk er op had kunnen krijgen, bovendien waren we met stomheid geslagen… een dag later zijn we gaan wandelen in het gebied en warempel – we kwamen ze nog tegen ook. Een groep van zeker twintig herten met grote geweien, rustig grazend tussen de bomen. Foto’s maken was moeilijk vanwege het weinige licht in het bos, maar ik heb er toch wel een paar die de moeite waard zijn. De herinnering is dat sowieso.