Als kind zag ik ooit foto’s van slachtoffers van de uitbarsting van de Vesuvius in het Italiaanse Pompeii. Dat maakte grote indruk en sindsdien wilde ik er heen. In 2009 was het zo ver en kon ik het met eigen ogen aanschouwen. Mijn verwachtingen werden ver overtroffen.

17-zittend

Pompeii is in 79 na Christus bedekt door een dikke aslaag na een uitbarsting van de Vesuvius. De as heeft er voor gezorgd dat het dagelijks leven als het ware werd bevroren, waarmee het een van de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd is geworden.  Behalve een indruk van hoe de mensen zijn overvallen (sommigen slapen, anderen lijken in paniek het natuurgeweld te willen afweren), krijg je ook een goed beeld van het leven van alledag in die tijd. De kroeg, het badhuis, het bordeel en verschillende woonhuizen zijn te zien, inclusief prachtige muurschilderingen.