Een bezoek aan Zuid-Afrika staat vaak in het teken van het zien van groot wild, maar er is natuurlijk meer te zien. Zelf vind ik het ontmoeten van de plaatselijke bevolking in een land echt iets toevoegen. In Zuid-Afrika vond ik dat wat lastig: de kloof tussen blank en zwart bleek nog steeds heel groot, veel groter dan ik had verwacht. Alsof je twee landen bezoekt: een rijk, wit land en een arm, zwart land.

Een authentiek inkijkje in het leven van de oorspronkelijke bewoners heb ik dan ook niet gekregen. Wel een toeristische vertaling daarvan, in het Lesedi Cultural Village, waar je kennis kunt maken met gebruiken, kleding en dans van verschillende inheemse stammen. Afrikaanse stammen in een notedop.

In feite is het een grote, gelikte en heel goed georganiseerde show. Waarschijnlijk trekken de ‘bewoners’ van het dorp als de bussen weg zijn gauw hun spijkerbroek weer aan. Maar ondanks het hoge pretparkgehalte vond ik het wel leuk om er te fotograferen, het heeft mooie, kleurrijke foto’s opgeleverd, zoals je ziet.