Onze huwelijksreis deze zomer op IJsland was indrukwekkend en had een memorabel einde: op drie augustus, een dag voor ons vertrek, barstte de Fagradalsfjall vulkaan uit, voorafgegaan door zo’n tienduizend aardbevingen in de regio. Diezelfde dag reden wij vanuit het noorden van IJsland naar Reykjavík, een klein uurtje rijden ten noorden van de vulkaan.

Ongeveer anderhalve week eerder stonden wij aan de rand van de deels nog rokende lava van de vorige uitbarsting (in 2021). Er waren nog geen signalen die er op wezen dat een nieuwe uitbarsting op handen was. We vonden het een bijzonder gezicht, die grote vlakte zwarte lava, met hier en daar een wolkje stoom. Je kon makkelijk dichtbij de randen komen, maar mocht niet op de lavakorst lopen, wat sommige waaghalzen natuurlijk gewoon deden.

Een paar dagen later reisden wij naar het oosten van het land, ver genoeg weg om de serie aardbevingen die toen plaatsvonden, niet te voelen. Van de uitbarsting zelf konden we een glimp opvangen uit het vliegtuig. Helaas zaten we aan de verkeerde kant, dus ik heb geen foto’s kunnen maken. Maar wel deze serie, van net voor de uitbarsting. Een rare gedachte dat er op de plek waar wij stonden, nu een uitbarsting gaande is…