In Caïro kun je nu nog het ouderwetse Egyptisch museum bezoeken. Over een tijdje wordt dat gesloten en wordt de collectie verhuisd naar het nu nog in aanbouw zijnde nieuwe museum. Iemand uit ons reisgezelschap noemde het oude museum ‘een uitdragerij’, maar ik vind het wel charme hebben. Ja, het is een beetje chaotische en weinig modern, maar het ademt de sfeer van een écht museum, in de ouderwetse zin van het woord. Met van die mooie houten vitrines. Zonder special effects.

De eerste keer dat ik er was (in 2001) bezocht ik het museum ook al. Toen was ik samen met een vriendin op pad en vormden wij samen een bezienswaardigheid voor de lokale schoolkinderen die het museum bezochten. Daar was nu geen sprake meer van, toeristen worden inmiddels niet meer aangezien voor een museumstuk. Een ander verschil was dat ik toen nog een foto heb gemaakt van het beroemde dodenmasker van Toet Anch Amon – dat mag nu niet meer. Kijk maar, hier staat hij…

Wat nog hetzelfde is, zijn de schatten zelf. Wat een prachtige beelden, een enorme rijkdom