Als ik op reis ben vind ik het altijd leuk om iets te zien wat op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco. Tegenwoordig heeft Unesco ook een lijst van ‘biosfeerreservaten’. Dat is onderdeel van het ‘Mens en biosfeer’ programma, waarmee Unesco duurzame ontwikkelingen in een gebied wil ondersteunen, met als doel balans te creëren in de omgang van de mens met de natuur. Een doel dat ik van harte kan onderschrijven.

Onwetend van dit alles blijk ik in mei 2011 op Madeira zo’n biosfeerreservaat te hebben bezocht. Ik was in het plaatsje Santana, waar nog een klein aantal historische ‘Casas de colmo’ staat. Casas de colmo zijn kleine, driehoekige huisjes met daken van stro, geschilderd in opvallend felle kleuren. Oorspronkelijk werden deze felle kleuren gebruikt om onderscheid te maken tussen de huisjes en de bijbehorende stallen, die dezelfde vorm hadden.

Hoewel de huisjes tegenwoordig vooral een trekpleister voor toeristen vormen, leven de inwoners nog volgens oude tradities. Zij produceren en bereiden traditioneel voedsel en maken op ambachtelijke wijze allerlei hobby- en handwerkartikelen. Om deze reden heeft Unesco Santana op de lijst gezet.

Tijdens mijn bezoek was het helaas regenachtig en waaide er een harde, koude wind, maar toch vond ik het de moeite waard om ze te zien. Ze zijn karakteristiek en totaal afwijkend van de gebruikelijke Portugese bouwstijl. Eens wat anders!