Ik werk in het onderwijs en heb dus net weer een weekje schoolvakantie achter de rug. Ik vind het heerlijk luxe om op zijn tijd een weekje vrij te hebben, net als vroeger toen ik zelf kind was. Maar er zijn natuurlijk ook landen waar de school zelf een luxe is: je  bent vooral blij als je mag gaan, niet als je vrij hebt.

In Kenia bezocht ik ooit een klein schooltje.  Geen smartboard, aanwezigheidsregistratie, onderwijsinspectie, kantine met kroketjes of boekenfonds. Gewoon alle kinderen bij elkaar in een open lokaaltje en een enthousiaste juf.

Mijn blik werd vooral getroffen door een van de allerkleinsten. Waar bij ons de kinderen geen hoeden of petten mogen dragen in de klas, kan dat hier duidelijk wel. Koud was het niet bepaald, maar voor haar was deze muts misschien wel haar mooiste bezit. Hopelijk verstaat ze de juf nog wel en kan ze genoeg leren om later alle mutsen te kopen die ze maar zou willen hebben!