Sinds kort zit ik op Facebook. Ik wou  er nooit aan, maar op uitnodiging van een Portugese vriend die ik natuurlijk weinig spreek, ben ik overstag gegaan. En het blijkt nog best leuk ook! Al langer was ik present op Linked-In. Minder voor de pret, maar desondanks toch heel leuk om het verleden van je collega’s eens te bekijken en ex-collega’s te volgen in hun verdere loopbaan. Heel modern allemaal, of toch niet?

Het medium natuurlijk wel, maar het idee om contacten te onderhouden, jezelf te verbinden aan bepaalde groepen en je talenten te etaleren, is niks nieuws. Dat doen ze al eeuwen, zoals bijvoorbeeld in Bologna. Daar staat de oudste, nog functionerende universiteit ter wereld (gesticht in 1088).  In het ‘Palazzo dell’Archiginnasio’,  in 1562 opgeleverd als de eerste centrale zetel van de universiteit, vind je een hele verzameling van deze wapenschilden.

Elk wapenschild vertegenwoordigt een bepaalde groep studenten, die zich verzameld hadden op basis van hun geboortedorp of nationaliteit. Zo presenteerden de groepen zich aan andere groepen, net zoals je tegenwoordig lid wordt van groepen als het ‘Arnhem Nijmegen Network’ of ‘Duurzaam Onderwijs’ op Linked-In, waarmee je laat zien waar je voor staat of waar je bij wilt horen.  Niks nieuws onder de zon dus. Al zag het er toen wel mooier uit…