De examens zijn net weer achter de rug en daar waar het gelukt is zag je even de boekentassen buiten hangen. Een weinig uitbundig vieren van het heuglijke feit dat de schoolloopbaan met succes is afgesloten. Ook het behalen van de bul en zelfs een promotie, gaan in ons land met weinig uiterlijk vertoon gepaard. In de meeste andere landen doen ze dat anders. Zoals bijvoorbeeld in Engeland.

Vorig jaar rond deze tijd was ik in Liverpool en toen was het kennelijk net de tijd van het jaar dat studenten iets te vieren hadden. En dat deden ze zo, dat het niemand kon ontgaan. Leuk om te zien hoe de studenten in uniform over straat lopen, zo zwierig mogelijk wapperend met hun gewaad. Elkaar fotograferen en met de hele familie, die natuurlijk ook op zijn paasbest is uitgedost, op de gevoelige plaat. En dan de enorm hoge hakken van de dames: ze konden er niet allemaal even goed op lopen, maar platte schoenen zijn blijkbaar echt ‘not done’ bij zo’n gelegenheid. Zou je ook een ‘degree’ in lopen op ‘high heels’ kunnen halen?