De laatste dag van mijn korte winterreis op IJsland is gewijd aan de zogenaamde ‘Golden Circle’, de route die elke toerist aflegt. Drie hoogtepunten op korte afstand van Reykjavík: Thingvellir, Geysir en Gullfoss.

Thingvellir is een van de drie nationale parken van IJsland en is bovendien een belangrijke historische plek. In het jaar 930 werd hier het Alþing opgericht, een plek waar men jaarlijks bijeenkwam om zaken te doen, recht te spreken, wetten af te vaardigen en nieuws uit te wisselen. Het kan beschouwd worden als het oudste parlement ter wereld. Tijdens ons bezoek was er weinig te zien van al deze historie. Tijdens mijn eerdere reis ben ik verder het park in geweest en heb ik onder andere de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische plaat gezien, maar nu was er maar tijd voor een klein wandelingetje. Maar wel heel bijzonder om het nu in de sneeuw te zien, heel anders dan in de zomer!

348 landschap

Het volgende hoogtepunt van de Golden Circle is het Geysirgebied. Hier vind je de oorspronkelijke Geysir, waar alle geisers ter wereld naar zijn vernoemd, maar deze werkt niet meer. Kleine broertje Strokkur doet echter erg zijn best: ongeveer elke acht minuten barst hij uit. Ook dit had ik al in de zomer gezien, dan is het wat makkelijker om foto’s te maken – acht minuten met de camera in de aanslag in de vrieskou is lang! – maar ook hier heeft alle sneeuw en ijs wel een extra toegevoegde waarde. Zeker met het zonnetje er bij. Na een paar snelle foto’s ga ik lunchen in het café. Dat is helemaal ingericht op de grote drukte, de frietjes en hamburgers worden voortdurend aangevuld en je kunt ze zo mee pakken. Dat doe ik dan ook maar, gezond eten doen we thuis wel weer. Ik schuif even aan bij een paar groepsgenoten en geniet van mijn snacks.

417 uitbarsting
En dan is het tijd voor Gullfoss. In het jaar 2000 was de waterval zelf natuurlijk ook heel mooi, maar was er in de omgeving verder weinig. Ik herinner me wel een restaurantje ergens boven, maar nu loop je van dat restaurant inclusief grote souvenirshop over houten plankieren en trappen richting de waterval. Wat is dat ineens commercieel geworden zeg! Maar gelukkig doet het allemaal niks af van de schoonheid van Gullfoss zelf. Met een jurk van ijs is hij prachtig blauw en wit in het zonnetje. Weergaloos mooi! Afzien is het wel, de wind is harder dan ooit, ik houd me nauwelijks staande. Dus na weer een paar snelle foto’s gauw terug naar de bus, maar de aanblik vergeet ik niet!

424 gullfoss
De dag is dan nog niet voorbij. Na ons even opgeknapt te hebben in het hotel gaan we met het grootste deel van de groep gezellig pizza eten. Daarna is het tijd om het Noorderlicht te gaan zoeken. We doen nog even een sanitaire stop bij een benzinepomp, maar daar moet je dan wel wat kopen om te mogen plassen. Een zak chips dan maar…
Met de bus rijden we van plek naar plek. Steeds stappen we allemaal uit (muts op, jas dicht, handschoenen aan!), het licht gaat uit en in het stikdonker kijken we allemaal een poosje naar boven. Niks. Volgende plek. Weer niks. Als er een marsmannetje heeft zitten kijken, heeft hij zich rot gelachen om die rare mensen die steeds in het donker naar boven stonden te staren, ik weet het zeker. Uiteindelijk zien we helaas niks en lig ik om een uur in bed, om een paar uurtjes later al weer op te staan voor de retourvlucht.

Een korte, maar prachtige reis. Dit was mijn tweede keer IJsland, maar als het aan mij ligt, zeker niet de laatste!