421 sapanta

Săpânța is een klein dorp in Roemenië met een bijzondere trekpleister: een kerkhof. Dit kerkhof wordt ‘het Vrolijke Kerkhof’ genoemd en doet door de vele kleuren en patronen op de grafkruizen zijn naam eer aan. De basiskleur is een sprekende kleur blauw en de vormgeving van de kruizen is steeds ongeveer hetzelfde, waardoor het geen chaotische toestand word, maar een geheel vormt.

Op de houten kruizen zijn verhalen te zien. Levensverhalen, soms in woord en altijd in beeld. Het beroep van de overledene of zijn belangrijkste levensbestemming wordt in een tekening weergegeven.

451 doorkijkje

Ik was twee keer op dit bijzondere kerkhof, de eerste keer in 2006 en tien jaar later voor de tweede keer. Dat bleek een behoorlijke schok: van een rustig, verstild tafereel is het verworden tot een eersteklas toeristische attractie, waar busladingen buitenlandse én Roemeense toeristen naar toe komen. Uiteraard is er aan souvenirshops nu ook geen gebrek. De commercie weet alles uit te buiten, dat zie je maar weer. Maar toch blijft het de moeite van een bezoekje waard.

Deze slideshow vereist JavaScript.