285 markt

Elke vrijdagochtend is er een grote geiten- en koeienmarkt in de Omaanse stad Nizwa. Vanuit de verre omtrek komen mannen en jongens naar de markt, om hun vee te showen en te verkopen. Dat showen gebeurt letterlijk: de mannen lopen over een soort catwalk in een rondje met een geit in hun armen of met zich mee trekkend. Het publiek bekijkt de waar met belangstelling.

331 geitenshow

Natuurlijk, het is geen respectvolle manier van met dieren omgaan en sommigen zagen er niet goed uit, maar toch vond ik het een bijzondere belevenis. De mannen nemen het spel van de handel bloedserieus en er is aandacht voor elk dier afzonderlijk.

Omdat in Oman alle mannen in traditionele kleding lopen, is deze plek voor toeristen heel geschikt om eens ongestoord te kijken naar al die varianten van Sindbad de zeeman die er rond lopen. Nergens zag ik zoveel witte ‘jurken’ (dishdasha) tegelijkertijd als hier op de markt in Nizwa.

292 mannen

293 markt

Tussen de mannen door kun je ook nog de bedoeienenvrouwen bewonderen met hun opvallende snavelmaskers, die door de vrouwen zelf gemaakt worden.

297 gemaskerd

Deze slideshow vereist JavaScript.