De Samen of Sami zijn een nomadenvolk dat met hun rendieren rondtrekt in Lapland of Sápmi, zoals het in hun eigen taal heet. Sápmi omvat het noordelijk deel van Rusland, Finland, Zweden en Noorwegen en doorkruist daarmee de huidige grenzen. Het is voor hen niet altijd gemakkelijk om hun levenswijze te handhaven, maar ze slagen er tot op de dag van vandaag in om met hun rendieren van en in de natuur te leven. Ik zag een paar Sami in traditionele kleding in Fins Lapland. In een souvenirwinkel zag ik voorbeelden van sami trommels, die oorspronkelijk door sjamanen werden gebruikt om contact te leggen met de goden. Helaas zijn er nog maar weinig authentieke trommels te vinden, omdat de missionarissen die vanaf de 9e eeuw het gebied begonnen te kerstenen de trommels zagen als instrumenten van de duivel. Vele instrumenten werden daarom verbrand.